Jeżeli weźmiemy pod uwage poniższe aspekty takiej sterylizacji, przekonamy się, że sterylizacja tą metodą nie jst skuteczna, a wręcz niebezpieczna:
1. Brak oddzielenia czystych i brudnych stref pracy do takich celów.
2. Niedoświadczony i nieprzeszkolony personel do takiej procedury.
3. Brak zarządzania jakością dla takich etapów odkażania.
4. Przenoszenie patogennych wirusów i ewentualnie innych mikroorganizmów do innych obszarów kliniki,
pomieszczeń laboratoryjnych, kuchni kliniki lub innych miejsc (gdzie znajdują się np. piekarniki, suszarki) jest niezwykle wątpliwe pod względem higienicznym.
5. Przetwarzanie zanieczyszczonego materiału w sektorze prywatnym jest nie tylko higienicznie wątpliwe, ale także nie może być w żaden sposób monitorowane i może nie być uzasadnione. Zanieczyszczonych masek ochronnych nie wolno zabierać do domu!
6. Przenoszenie ciepła z suchego powietrza do materiału maski oraz przenikanie ciepła w materiale maski i konwekcja w porowatym materiale nie są zbadane.
7. W przypadku dekontaminacji suchym ciepłem długi czas kompensacji i wynikający z niego nierównomierny rozkład temperatury w urządzeniu jest znany od lat jako podstawowy problem
8. Materiał, z którego wykonane są filtry masek, wyjątkowo utrudnia przewodnictwo cieplne i promieniowanie cieplne.
9. Nawet w 70 ° C wartość A0 wynosząca 600 (parametr określający zdolność cyklu dezynfekcji termicznej do inaktywacji mikroorganizmów) zostaje osiągnięta dopiero po 100 minutach, gdy jest wystawiona na działanie wilgotnego ciepła. Termolabilne wirusy, takie jak wirus koronowy, nie są zatem bezpiecznie dezaktywowane po 30 minutach suchego ciepła.
10. Maski są zwykle wilgotne po użyciu i dlatego nie powinny być nawet tymczasowo przechowywane w zamkniętych opakowaniach. Przechowywanie w otwartych pojemnikach jest problematyczne z higienicznego punktu widzenia.
11. Możliwa jest inspekcja masek po odkażeniu pod kątem kształtu, ale niemożliwa jest kontrola właściwości materiału i wyposażenia masek.
12. Kontrola etapów procedury sterylizacji za pomocą dokumentacji jest możliwa tylko w ograniczonym zakresie. Szafy suszące i piece/piekarniki nie rejestrują parametrów procesu - dlatego dokładny przegląd warunków procesu nie jest możliwy.
13. Piekarniki nie są częścią wyposażenia w obszarach medycznych. Temperatura na wskaźniku pieca nie odpowiada jednoznacznie temperaturom we wnętrzu, rozkład temperatury jest nieregularny i nie jest monitorowany.
14. Można założyć rozprzestrzenianie się innych mikroorganizmów na maskach, które nie zostały zniszczone termicznie w procesie.
Czarno na białym widać, że sterylizacja termiczna nie jest skuteczną metodą dezaktywacji wirusa COVID-19 na maskach ochronnych.
Jedyną metodą, aby mieć pewność, że maska będzie jałowa jest sterylizacja w autoklawie w programie B w temp. 121 stopni przez 20 minut.
Warunek konieczny: upewnij się, że maski, które chcesz poddać sterylizacji są do tego procesu przystosowane. Producent jest zobowiązany do podania takich informacji na opakowaniu.
Dzięki sterylizacji maseczek i odzieży ochronnej ograniczasz do minimum odpady skażone, których utylizacja może stwarzać wiele kłopotów w dzisiejszych realiach.
Źródło: https://www.melag.com/de/melag-update-covid-19